Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 09. 18:14, kedd | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

ELEKTROMOS VONAT FEHÉRVÁR ÉS FÜRED KÖZÖTT - KEZDŐDIK A VILLAMOSÍTÁS AZ ÉSZAKI PARTON

ELEKTROMOS VONAT FEHÉRVÁR ÉS FÜRED KÖZÖTT - KEZDŐDIK A VILLAMOSÍTÁS AZ ÉSZAKI PARTON

A Balaton északi partjára is korszerű, légkondicionált villamos motorvonatokkal mehetnek az utasok, ha elkészül a villamosítás, amelynek közbeszerzési pályázatát a napokban írta ki az állami beruházó.

A Székesfehérvár - Tapolca vonal első szakaszán, Balatonfüredig már 2021 nyarán járhatnak a FLIRT vagy a KISS szerelvények.

A napokban ismét meghirdette a Nemzeti Infra­struktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a Szabadbattyán - Balatonfüred projekt felsővezeték-, vasútépítési és kiegészítő építési munkáinak tervezését és kivitelezését. Az érintett szakasz a hazai vasút 29-es számú, Székesfehérvár - Tapolca egyvágányú vasútvonalának része, amely forgalmának jelentős hányadát a nyári idegenforgalmi szezonban bonyolítja.

A beruházás során többek között 64,5 kilométeren 50 Hz-es, 2×2,25 kV-os váltóáramú felsővezetéket helyeznek fel, kialakítják a felsővezeték energia-távvezérlési rendszerét, emellett egy új, villamos vontatási alállomást építenek. A villamosítás mellett hat vasúti átjáró épül, és 44,6 kilométeren végeznek el szabályozási munkálatokat.

A felújítás részeként négy állomást teljesen felújítanak: Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő és Alsóörs állomásait átépítik és magas peronokat alakítanak ki.

A közbeszerzési kiírás szerint a pályázatok beadási határideje február 19., a munkálatok befejezésének határideje a szerződéskötéstől számított harminc hónap, vagyis érvényes pályázat esetén 2020 végére, 2021 nyarára Budapest és Balatonfüred között már elektromos motorvonatok is járhatnak.

Ha elkészül a rekonstrukció, ahogy a déli parton, úgy a Székesfehérvár–Balatonfüred viszonylaton is feltűnhetnek a korszerű, légkondicionált FLIRT elektromos motorvonatok.

Egy tavaly nyári szerződéskötés értelmében pedig már 2019-ben megérkeznek az első Stadler gyártmányú KISS emeletes motorvonatok a MÁV-Starthoz, így nem kizárt, hogy ezeket a 600 ülőhelyes járműveket is bevetik a zsúfolt nyári hétvégi forgalomban.

szekesfehervar.hu

Címkék: vasútállomás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.