Hírek
2019. Július 31. 12:40, szerda |
Életmód
Forrás: mindmegette.hu
5 érdekesség az őszibarackról

A szezon sztárja az őszibarack, érdemes belőle minél többet fogyasztani és a befőzés is erősen megfontolandó.
Összegyűjtöttünk 5 érdekességet az egyik kedvenc gyümölcsünkről.
A GYÜMÖLCSÖK KIRÁLYNŐJE
Az őszibarack 100 grammja mintegy 0,7 gramm fehérjét, 0,1 gramm zsírt és 9 gramm szénhidrátot tartalmaz. 100 gramm gyümölcshús mindössze 40 kalória, tehát nem hizlal. Nagy része, azaz 85-90%-a víz. Nem is csoda, hogy olyan jól oltja a szomjat, ami a nyári melegben nem mellékes. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Nem is csoda, hogy ez a magyarok egyik kedvenc gyümölcse.
A MANDULA ROKONA
Az őszibarackfa a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa. A család igen kiterjedt, a barack távolabbi rokona a szilva és a kajszibarack is. A legközelebbi rokona pedig nem más, mint a mandula, aminek a magját fogyasztjuk.
Eredeti hazája Kína északi és középső területein van, ahonnan a selyemúton hozták el először Perzsiába, majd Görögországon keresztül a Római Birodalomba. Tudományos neve (Prunus persica) és különböző nyelveken köznyelvi nevei is perzsiai származtatásának emlékét őrzik. Európában először mediterrán kolostorkertek különleges növénye volt.
HASZNOS, HA SZŐRÖS
A gyümölcs terjesztői tisztában vannak azzal, hogy a legtöbben inkább a sima vagy simább héjú barackot részesítik előnyben, így a csomagoló üzemekben számos különböző technikát alkalmazva, a termés károsítása nélkül, lekopaszítják a gyümölcsöt. Pedig a rajta lévő szőr több szempontból is hasznos. Segít, hogy ne száradjon ki a gyümölcs, belül tartja a nedvességet, amire a vékony héja önmagában kevésbé képes, valamint óvja a termést a külső nedvességtől, például az esőtől, hogy tovább fogyasztható legyen.
ÍGY ÉRDEMES VÁLASZTANI
Az éretten leszedett őszibarack az igazán finom. Óvakodjunk a zöldes héjú gömböktől. Az alapszín legyen egészségesen érett sárgás-rózsaszínes. Ha a héja már kívülről is megrepedt, nem érdemes megvenni, mert csaknem biztos, hogy a gyümölcsbe kívülről bejutó nedvesség már penészessé tette. Miután kiválasztottuk, érdemes kosárba vagy dobozba tenni, hogy ne nyomódjon össze útközben.
PUCOLÁS KÖNNYEDÉN
Az őszibarack talán frissen és nyersen a legeslegfinomabb, olyankor nem szükséges megpucolni, de ha lekvárt szeretnénk belőle készíteni, akkor igen. A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már könnyen lehúzható. A befőtthez és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva azt is megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 09. 07:38, szerda | Életmód
Csökkent az infláció
NGM: jelentős hatása van az árréscsökkentésnek: az infláció már márciusban 4,7 százalékra esett.
2025. Április 08. 07:53, kedd | Életmód
Nem tartóztatta le a bíróság a csepeli kábítószerlabor kapcsán őrizetbe vett gyanúsítottakat
2025. Április 07. 07:35, hétfő | Életmód
Soltész Miklós: hamarosan új program indul a falusi templomok felújítására
Hamarosan új templomfelújítási programot írnak ki, amely az ötezernél kevesebb lakosú falvakat érintheti
2025. Április 06. 08:14, vasárnap | Életmód
Még két hétig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére
Április 20-án éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.