Hírek
2023. Május 26. 09:52, péntek |
Életmód
Forrás: life.hu
Ahogy beköszönt a nyári szezon, az emberek borfogyasztási szokásai is változnak
Ahogy beköszönt a nyári szezon, az emberek borfogyasztási szokásai is változnak.
A hideg téli estéken inkább a testesebb vörösborokat keresik a legtöbben, nem beszélve a fűszeres forralt borokról. Ezzel szemben a melegebb hónapokban inkább a könnyedebb fehér- és rozé borokat részesítjük előnyben.
A nyári időszakban a többség kerüli a nehéz ételeket, ezek helyett inkább a könnyebb, gyorsabban emészthető, friss fogásokra kerül a fókusz. Ezzel párhuzamosan a borfogyasztás is könnyedebb és frissítőbb irányba tolódik el, nagyobb hangsúlyt kapnak a könnyű, frissítő borok, amelyeket akár szörpökkel, ásványvízzel vagy jégkockákkal is fogyaszthatunk.
Nem csoda, hogy a hazai diszkontláncok polcain is változatos, széles a borkínálat, hiszen az áruházak igyekeznek követni a fogyasztói igényeket. Olyannyira, hogy hazánk vezető diszkontlánca azt a célt tűzte ki, hogy elősegítse a magyar borok nemcsak hazai, hanem határon túli ismertségének növelését. Ezért 2014-ben útjára indította a Lidl Wine Expo Hungaryt, hogy a magyar borok minél szélesebb kínálata váljon elérhetővé nemcsak itthon, de külföldön is. Ezen törekvésének köszönhetően a vállalat 2022-ben 14,2 milliárd forinttal járult hozzá a magyar borágazat bel- és külpiaci értékesítéséhez, mely több mint 60 százalékos növekedést jelent az öt évvel ezelőttihez képest.
2022-ben a hazai borászatok az áruházlánc közreműködésével Európa-szerte 16 országba több mint 200 féle hazai bort exportáltak, amelyek közül a legnagyobb felvevőpiacot Anglia és Németország jelentette. Eddig is tudtuk, hogy a magyar borok kiemelkedő minőségűek, de azért ezek az adatok igen szívmelengetőek.
A diszkontlánc tapasztalatai alapján a külpiacokon a legnépszerűbb borfajtáknak továbbra is a Szürkebarát, a Királyleányka és a Furmint bizonyultak, melyekből az elmúlt öt évben 44,7 millió palack fogyott.
A hazai fogyasztók leginkább az illatos borokat, a könnyed rosékat és a tradicionális vörösborokat kedvelik, valamint egyre keresettebbek a különféle habzóborok és pezsgők.
Mutatunk is 3 borból készült koktélreceptet:
1. Habzóborból
Hozzávalók:
● 1 üveg habzóbor (pl. pezsgő, prosecco vagy cava)
● 1 friss citrom vagy lime
● 1 evőkanál cukorszirup
● 2-3 friss málna vagy áfonya
● jégkockák
● mentalevél (opcionális, a díszítéshez)
Elkészítés:
1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.
2. Vágjuk fel a citromot vagy a lime-ot, és facsarjuk ki a levét.
3. Adjunk hozzá 1 evőkanál cukorszirupot.
4. Dobjuk bele a friss málnákat vagy áfonyákat.
5. Öntsük bele az üveg habzóbor felét.
6. Jól rázzuk össze az összetevőket, hogy összekeveredjenek.
7. Szűrjük le a keveréket egy pohárba.
8. Töltsük fel a poharat a maradék habzóborral.
9. Díszítsük a koktélt friss mentalevéllel (opcionális).
10. Élvezzük a frissítő, könnyű habzóbor koktélt!
Ezt a koktélt a friss eperszörp teszi igazán különlegessé. Az üde ízvilágú fehérbor és a citrusok harmonikus egyvelegével az egyedülálló ízélmény garantált.
2. Fehérborból
Hozzávalók:
● 1 üveg fehérbor
● 1/2 csésze eperszörp
● 1/4 csésze limelé
● 1/4 csésze citromlé
● 1/4 csésze narancslikőr (pl. Cointreau)
● 2 evőkanál cukorszirup
● jégkockák
● friss eper vagy mentalevél (opcionális, a díszítéshez)
Elkészítés:
1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.
2. Öntsük bele az üveg fehérbor felét.
3. Adjuk hozzá az eperszörpöt, a lime és a citrom levét, a narancslikőrt és a cukorszirupot.
4. Rázzuk össze az összetevőket.
5. Töltsük az italt egy pohárba, amit előzőleg jéggel feltöltöttünk.
6. Díszítsük friss eperrel vagy mentalevéllel (opcionális).
Ez a koktél nagyon egyszerűen elkészíthető, és a friss eperszörp teszi igazán különlegessé. Az üde ízvilágú fehérbor és a citrusok harmonikus egyvelegével az egyedülálló ízélmény garantált.
3. Vörösborból
Hozzávalók:
● 1 üveg vörösbor
● 1/2 csésze friss narancslé
● 1/4 csésze brandy vagy konyak
● 1 evőkanál cukorszirup
● 1 narancs, félbevágva
● 1 citrom, félbevágva
● 1 lime, félbevágva
● fahéjrúd (opcionális)
● jégkockák
Elkészítés:
1. Tegyünk pár jégkockát egy shakerbe.
2. Öntsük bele az üveg vörösbor felét.
3. Adjuk hozzá a friss narancslevet, a brandyt vagy a konyakot és az 1 evőkanál cukorszirupot.
4. Jól rázzuk össze.
5. Töltsük ki az italt egy pohárba, amit előzőleg jéggel feltöltöttünk.
6. Díszítsük fel a félbevágott narancs, citrom és limeszeletekkel, valamint egy fahéjrúddal (opcionális).
Ez a koktél az édeskés, friss narancslével, a brandyvel és a fahéjrúddal kiegészülve egyedülállóan finom ízt kölcsönöz a vörösbornak. Aki szereti az erőteljesebb, testesebb vörösborokat, és nem szívesen mond le róluk a nyári időszakban sem, azoknak ez a koktél tökéletes választás..
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 22. 08:54, vasárnap | Életmód
Nyolcszáz hátrányos helyzetű gyereket láttak vendégül a Parlamentben szombaton
2024. December 20. 07:48, péntek | Életmód
Paloznaki Jazzpiknik: Zaz és a Kennedy Administration is fellép 2025-ben
A dzsessz és a soul francia királynője, Zaz, valamint a brooiklyni székhelyű zenei projekt, a Kennedy Administration is koncertet ad a jövő évi Paloznaki jazzpikniken - jelentették be csütörtökön a szervezők.
2024. December 19. 08:03, csütörtök | Életmód
A két ünnep között is nyitva tartanak az áldozatsegítő központok
A két ünnep között is nyitva tartanak az áldozatsegítő központok országszerte, vagyis az állam segít mindenkinek, aki bajba kerül -
2024. December 19. 08:01, csütörtök | Életmód
Karácsonykor ismét mozikban a Hugó, a víziló! című klasszikus rajzfilm
December 26-ától újra látható lesz a magyarországi mozikban a Hugó, a víziló című rajzfilm, amely jövőre lesz 50 éves – tájékoztatta az MTI-t a filmet bemutató Pannónia Entertainment.