Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Szeptember 17. 07:43, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Szijjártó Péter: a kőolajellátás kérdését tilos átpolitizálni

Szijjártó Péter: a kőolajellátás kérdését tilos átpolitizálni

Stratégiai egyetértés van Magyarország és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) között abban, hogy az olajellátás nem politikai ügy, és a kőolajellátás kérdését tilos átpolitizálni -

- közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden, miután Bécsben találkozott Haitam al-Gejsszel, az OPEC főtitkárával.

Szijjártó Péter azt írta: Magyarország kőolajimportáló országként természetesen függ az olajtermelő országok döntésétől, de legalább ennyire függ azoktól az országoktól, amelyeknek területén keresztül érkezik az olaj Magyarországra, ezért a kőolajtranzit biztonsága stratégiai fontosságú kérdés.

Az OPEC főtitkárával a legmesszemenőbbekig egyetértettek abban: egyetlen ország sem jogosult arra, hogy aláássa bármely másik ország energiabiztonságát, így egyetlen ország sem jogosult arra, hogy a területén áthaladó kőolajvezetékeket monopolizálja, azokat politikai célokra használja fel vagy éppen veszélyeztesse más országok kőolajellátását - közölte a miniszter.

Hozzátette: hétfőn sajnálattal arról kellett tájékoztatnia az OPEC főtitkárát, hogy a közelmúltban Magyarország két szomszédja is politikai alapú döntéseivel hozta nehéz helyzetbe Magyarországot a kőolajellátás biztonságával kapcsolatban.

Az OPEC főtitkára teljes szolidaritásáról és egyetértéséről biztosította Magyarországot, megállapodtak, a jövőben is együttműködnek annak érdekében, hogy mindenki számára világos legyen: az energia - benne a kőolajellátás – "nem politikai, hanem fizikai kérdés" - számolt be a Haitam al-Gejsszel folytatott megbeszéléséről Szijjártó Péter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket